Geeft de officier van justitie geen gehoor, of wijst hij een verzoek tot teruggave af, dan dienen wij voor u een klaagschrift in!
Wanneer de officier van justitie niet reageert, of een verzoek tot teruggave afwijst, dan dienen wij voor u een klaagschrift in. Dit is belangrijk om te voorkomen dat bijvoorbeeld uw inbeslaggenomen eigendommen worden verkocht of vernietigd. Daarnaast is het van groot belang zo snel mogelijk in actie te komen omdat hier fatale wettelijke termijnen aan verbonden zijn. Doet u niets, dan kan het zijn dat de wettelijke termijn om over de inbeslagname te klagen verloopt, zodat u te laat bent en niets meer kunt doen.
Samen met u brengen wij de situatie in kaart en dienen wij voor u een klaagschrift in.
Onze klaagschriften zijn helder en goed onderbouwd. Dat is belangrijk omdat het klaagschrift zelf al aanleiding kan vormen voor opheffing van het beslag door de officier van justitie. In dat geval is geen zitting meer nodig. Daarnaast vormt het klaagschrift de basis van een behandeling bij de rechter.
Het staat u altijd vrij om contact met ons op te nemen als u vragen heeft. Ter informatie ziet u hiernaast al het antwoord op veel voorkomende vragen.
Eerst dient de grondslag voor het beslag waarover wordt geklaagd te worden vastgesteld: art. 94 Sv (beslag met oog op de waarheidsvinding of het aantonen van wederrechtelijk verkregen voordeel en beslag op voorwerpen waarvan verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer kan worden bevolen) en/of 94a Sv (conservatoir beslag met het oog op verhaal van een op te leggen geldboete of betalingsverplichting ex art. 36e dan wel 36f Sr) Die grondslag is belangrijk omdat dat bepaalt welke maatstaven voor de beoordeling van het beklag moeten worden toegepast door de rechter.
De rechter zal allereerst moeten vaststellen of hij bevoegd is. Wij zorgen dat uw klaagschrift op de juiste wijze bij de juiste rechtbank wordt ingediend. Het klaagschrift wordt behandeld door de rechtbank van het arrondissement, waarbinnen de inbeslagneming is geschied (art. 552a lid 4 Sv). Het klaagschrift dient ter griffie van die rechtbank te zijn ingediend. Is dat niet het geval, dan is het gerecht onbevoegd en dient in de beslissing te worden bepaald dat de griffier het klaagschrift doorzendt naar het (wel) bevoegde gerecht (vgl. HR 23 november 1993, ECLI:NL:HR:1993:ZC9285, NJ 1994, 264 en HR 15 september 2020, ECLI:NL:HR:2020:1370).
Indien (nog) geen vervolging is ingesteld, dient het klaagschrift zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen twee jaar na de inbeslagneming te zijn ingediend (art. 552a lid 4 Sv). Indien wel een vervolging is ingesteld, dient het klaagschrift zo spoedig mogelijk na de inbeslagneming van de voorwerpen te zijn ingediend en in ieder geval binnen drie maanden nadat de vervolgde zaak tot een einde is gekomen (art. 552a lid 3 Sv).
Bel ons direct voor de mogelijkheden!